Je obtoženi Erasmo Angelillo vedel, da ima ponarejene bankovce in zakaj je imel denar skrit v škornju, ne pa spravljen v sefu hotelske sobe?

Erasmo Angelillo in Isabella Prudente, ki sta že sedem mesecev v priporu, trdita, da nista vedela, da je bil denar ponarejen. Foto: Nada Mihajlović

Kaj je počel italijanski par iz Barija konec januarja letos v igralnici Austria Trend Hotela v Ljubljani, da že sedem mesecev ždi v priporu v tuji državi in posluša žlobudranje v nerazumljivem slovanskem jeziku? Sta se 55-letni Erasmo Angelillo in njegova dve leti mlajša življenjska sopotnica Isabella Prudente prišla zgolj zabavat, proslavit Isabellin 53. rojstni dan, ali pa sta želela izpeljati diaboličen načrt, ki se jima je zaradi čutne krupjejeve roke izjalovil?

V obtožnici, ki jo je spisala okrožna državna tožilka

, piše, da sta Angelillo in Prudentejeva v petek, 23. januarja, okoli 22. ure v sostorilstvu spravila v obtok ponarejen denar. Preprosto povedano, krupje na mizi za ameriško ruleto je na otip zaznal, da je 140 evrov (sedem dvajsetevrskih bankovcev), ki jih je za žetone unovčil Angelillo, zelo sumljivih. Krupje je Angelillu povsem običajno izročil žetone, bankovce pa predal glavnemu blagajniku, ki je ugotovil, da so brez ultravijoličnega zaščitnega elementa in da imajo imitiran vodni tisk.

Italijan je igral naprej in se okoli polnoči odpravil v sobo, žena pa se še ni mogla odlepiti od mize za blackjack. Okoli druge ure ga je iz spanja zbudilo trkanje. Vstopila sta policista v civilu in mu prek direktorja hotela povedala, da ga bodo aretirali zaradi unovčevanja ponarejenega denarja. “Sedaj vem, kaj pomeni ne, takrat pa nisem vedel, kaj pomeni ta beseda,” je na sodišču sodnici

povedal Angelillo in potožil, da so policisti zavrnili njegovo prošnjo za odvetnika. Naslednje jutro so policisti preiskali obtoženčevo hotelsko sobo. Na zelo nenavadnem mestu, v škornju, so našli okoli tisoč evrov. Izkazalo se je, da je pet bankovcev po sto evrov ponarejenih. “Nisem vedel, da je denar ponarejen,” trdi Angelillo in dodaja: “In tudi skril ga nisem, le sefa v sobi ne znam odpreti. Vedno naredim tako.”

In kako pogosto shrani 55-letni južnjak, doma s “pete na škornju”, denar v škornju? Povprečno dvakrat na mesec. Tolikokrat namreč z ženo s čarterskim poletom odfrčita praviloma v Črno goro (doslej dvakrat v Slovenijo), kjer si privoščita konec tedna ob hazardiranju in zabavi. V ceno so vključeni vsi stroški za dve osebi (prevoz, nastanitev, hrana in žetoni). Pri takšnih paketih je nujen pogoj, da posameznik ali par določeno vsoto (v obravnavanem primeru 5000 evrov) unovči v žetone in da določeno število ur (štiri ali pet na dan) aktivno igra. Žetoni, ki jih prejme, niso unovčljivi za denar. Vse žetone mora ob primerno visokih stavah vložiti v igro, dobitki pa so izplačani v drugačnih žetonih, takšnih, ki so zamenljivi za denar. Dejanski stroški vikend paketa so tako odvisni od uspešnosti kockanja, lahko se celo zgodi, da ima posameznik na koncu dobiček, kar pa se pripeti izjemno redko.

“Na vikend paketih izgubiva največ 200 do 300 evrov, včasih pa tudi kaj dobiva,” je razložil Angelillo, ki je do pripora skupaj z ženo, obtoženo sostorilstva, vodil trgovino Mavrične barve v Bariju. Tožilko Boljte Brusovo pa je ob dejstvu, da se z Isabello že tri ali štiri leta redno dvakrat na mesec podajata na hazarderske pustolovščine, na katerih je možno mimogrede izgubiti vseh 5000 evrov, zanimalo, koliko sta zaslužila s trgovsko dejavnostjo. Če sta povedala iskreno, toliko, da sta se brez težav prebila skozi mesec, skupaj od 2000 do 2500 evrov. Vsekakor računica pogumnih: redno kockanje z vsoto, dvakrat višjo od mesečne plače. Lahko se le vprašamo, od kod jima takšni zneski in kakšni nečedni posli so bili posredi.

Do naslednje obravnave, ki bo konec septembra, bosta obtožena ostala v priporu. Sodnica je namreč zavrnila varščino v višini 30.000 evrov, ki jo je za odpravo pripora Angelillu predlagal njegov zagovornik

. Sodišče si namreč ne more dovoliti, da bi obtoženi za kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen do osmih let zapora, odšel v Italijo, in verjeti, da se bo prostovoljno vrnil na obravnavo.

Lani so slovenski policisti zasegli za več kot 220.000 evrov ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev, nekaj pa je bilo tudi ameriških dolarjev in švicarskih frankov. Ponarejeni denar se praviloma unovči v trgovinah, gostinskih lokalih, na koncertih in veselicah ter na bencinskih črpalkah in v igralnicah. V Slovenijo ponarejeni denar najpogosteje pride iz Italije in držav južnega Balkana.