Predstavitev
  TWINFOS
  Vranov let

Kratka kronologija projekta

1981 - V začetku leta je Svetik izdelal projekt za območje Geoss, ki ga je Iniciativni odbor soglasno sprejel na seji 16. 6. 1981 - rojstvo projekta Geoss!

1982 - določitev središča na terenu, operativna izdelava projekta, postavitev in otvoritev pomnika Geoss, priprava in izdaja prve zgibanke in prvih razglednic.

1983 - izdelava, postavitev in otvoritev povečane kopije situle z Vač pred rojstno hišo najditelja te dragocenosti, Janeza Grilca, na Kleniku.

1984 - odkup rojstne hiše Ravnikarja in Lajovca na Vačah, otvoritev spominske plošče dr. Francetu Staretu in najditelju situle Janezu Grilcu na Kleniku.

1985 - priprava in izdaja prvega vodnika o Geossu, začetek kulturnih dni, prva slikarska kolonija, priprave na svojstveno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

1986 - rojstvo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, priprava načrtov za obnovo odkupljene in zapuščene hiše na Vačah

1987 - priprava in organizacija prve kiparske in slikarske kolonije na Vačah, začetek obnove hiše na Vačah, zdajšnjega Doma Geoss.

1988 - postavitev masivnih hrastovih skulptur v Aleji ustvarjalnosti na prazgodovinskih tleh, ob cesti z Vač proti Kleniku, priprava in izdaja prve video kasete, nadaljevanje obnove hiše.

1989 - organizacija zbora vseh tedanjih slovenskih županov pred pomnikom Geoss, postavitev plošče z napisom Živimo in gospodarimo na svoji zemlji, obnova sušilnice lanu Klenik.

1990 - prvi pohod na Geoss - rojstvo planinskih pohodov na Geoss, prva javna predstavitev predsednika predsedstva RS v Geossu, nabava opreme za Dom Geoss na Vačah.

1991 - končana obnova in oprema Doma Geoss, priprava prvih zbirk za Dom, asfaltiranje ceste na Zgornjo Slivno, tlakovanje platoja okoli Geossa.

1992 - otvoritev prenovljenega Doma Geoss s 4 zbirkami; teme:arheologija, geologija, pomembni Slovenci z Vač, listine projekta, prvi meddržavni obisk madžarskega ministra za obrambo, ki ga je povabil naš minister za obrambo Janez Janša.

1993 - prvi organiziran avtoreli - rojstvo avtorelijev iz Geossa po Sloveniji, iz Goriških Brd pripeljan razgledni stolp.

1994 - otvoritev plošče z datumom osamosvojitve in sprejema Slovenije v ZN, obnova cerkve sv. Neže na Zgornji Slivni.

1995 - priprava in izdaja večbarvne zgibanke, obnova več kot 200 let stare kašče v Spodnji Slivni, obnova informacijskih tabel in sanitarij v Spodnji Slivni.

1996 - temeljita prenova in dopolnitev zbirk v Domu Geoss, dopolnjevanje okolice Geossa s hortikulturno ureditvijo, dopolnjevanje informacijskih tabel.

1997 - odkritje Fosilne morske obale na Vačah, priprava in izdaja novega barvnega turističnega vodnika Geoss.

1998 - prva prireditev v počastitev prvega izobešenja slovenske zastave v Ljubljani - rojstvo Dneva slovenske zastave s prireditvijo ob pomniku Geoss, nove razglednice, nakup in montaža peči na olje z ureditvijo centralnega ogrevanja Doma Geoss.

1999 - nakup motorne kosilnice, napeljava elektrike do pomnika Geoss in telefona v Dom Geoss na Vačah.

2000 - 20 let projekta, prireditev pred pomnikom Geoss pod pokroviteljstvom Državnega zbora RS, izdaja knjige Edinost, sreča, sprava.

2001 - prvi večer Lajovčevih pesmi - rojstvo Lajovčevih popoldnevov, priprava in izdaja knjige P. Svetika V srcu Slovenije, intenzivne priprave na zakon o Geossu.

2002 - priprava in izdaja druge videokasete o Geossu, priprave za spomenik Rodoljubu, dopolnjevanje zakona.

2003 - odkritje spomenika Rodoljubu, sprejet zakon o Geossu, priprave za Kimovčev muzej starožitnosti v Spodnji Slivni.

2004 - odkritje plošče ob sprejemu v EU, cenitev območja Geoss, gradnja Kimovčevega muzeja starožitnosti (temelji, streha), finančno sušno leto.

2005 - 20. jubilejna prireditev ob Slovenskem kulturnem prazniku na GEOSS-u, postavitev plošče rojstva projekta Geoss, dokončna uresničitev Zakona o Geossu.

2006 - prvo leto delovanja projekta Geoss na osnovi koncesijske pogodbe.

2007 - s posojilom Društva GEOSS je bila prenovljena in odprta gostilna Vrabec na Slivni, nabavljena multivizija s prenosnim računalnikom, za polovični delovni čas je bila vse leto zaposlena skrbnica in v drugi polovici še poslovni tajnik, prav tako za polovični delovni čas, izvedena je bila sanacija vlage v Domu GEOSS na Vačah.

2008 - izdelan je bil projekt Arheološka pot Vače, postavljene so bile informacijske table ob njej in pot je bila je bila ob strokovnem in gledališkem vodenju predana javnosti 22. junija 2008.