Izletniške točke
  Več

Izletniške točke

Po poti kulturne dediščine Vač, Slivne in GEOSS-a
Slikovito območje okoli Vač je Slovenija v malem in tu vsak obiskovalec najde kaj zanimivega zase! Vabljeni, da se k nam odpravite na izlet. Zagotovo bomo ogreli vaša srca z zabavnim gledališkim vodenjem po območju središča Slovenije!

»Včerajšnji izlet na Vače in GEOSS nam bo še dolgo ostal v spominu. Prijatelji, ki se radi tudi v zrelih letih družimo, smo z vašim vodenjem doživeli nepričakovano lepo srečanje. Vedite, da spoštujemo in občudujemo vašo pozitivno naravnano osebnost, prisrčnost in znanje o kraju ... Želimo vam še veliko lepega in hvala.«
Za skupino iz Radovljice in Ljubljane, Dušan Babnik, 2015.

Arheološka pot Vače
Sprehod po Arheološki poti Vače Vas bo seznanil s preteklostjo tega območja v železni dobi, s svetom, v katerem so živeli in ustvarjali izdelovalci vrhunskih umetniških izdelkov, med katere sodi tudi situla z Vač. Arheološko pot sestavlja 11 panojev. Izhodiščni pano stoji ob povečani situli v vasi Klenik. Društvo GEOSS prireja oglede arheološke poti z gledališkim vodenjem v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc.

Leta 2013 je Društvo GEOSS za promocijo prazgodovinskega kompleksa Vače prejelo Zahvalno listino Slovenskega arheološkega društva. V letu 2015 pa je bila Arheološka pot Vače na natečaju za najboljšo tematsko pot, ki ga prirejajo Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, razglašena za Naj tematsko pot v Ljubljanski regiji.

Dom GEOSS - muzej Petra Svetika
Zaradi osupljivo nenavadno pisane geološke sestave tal na Vačah, v kateri so zastopane domala vse slovenske kamnine, so Vače v muzeju predstavljene kot Slovenija v malem. Skozi arheološko zbirko, ki je oplemenitena z etnološkimi prvinami, bosta pred obiskovalci zaživela kultura in način življenja v železni dobi. Ob pomembnih Vačanih, ki so za Slovence in slovenstvo veliko naredili, pa bomo našli povezanost s svojimi koreninami in razlog, zakaj jih je pomembno in potrebno gojiti.

Odpiralni čas: po dogovoru oz. po predhodni najavi.

Muzej starožitnosti na prostem
Izletniške točke v okolici
V okolici središča Slovenije pa je veliko izletniških točk, ki jih lahko še obiščete. Lahko se podate na Limbarsko ali Zasavsko sveto goro, obiščete Litijo in Šmartno pri Litiji, si ogledate grad Bogenšperk ali pa se posladkate s slavnimi krofi na Trojanah.

Več informacij pa lahko dobite tudi na spletni strani Srca Slovenije: