Vse zanimivosti
  Vodenje turistov
  Več

Vse zanimivosti

Poleg središča Slovenije pa naše območje vabi še z drugimi znamenitostmi.

Nad pokopališčem na Vačah je zelo lepo ohranjena fosilna morska obala. V steni se vidijo luknjice kamenovrtih školjk, ki so živele tukaj pred 13. milijoni. let. Ostanek fosilne morske obale je najlepši v Sloveniji in eden najlepših na svetu. Zaradi pomembnosti je bila obala proglašena za geološki spomenik.

Na Vačah je v vaški cerkvi sv. Andreja božji grob, eden izmed najlepših v Evropi. Ljudje od blizu in daleč prihajajo v našo cerkev in se čudijo umetelno položenim koščkom stekla, ki se bleščijo v različnih barvah in dajejo opazovalcu občutek trodimenzionalnosti. Tudi slike križevega pota so edini še v celoti ohranjen križev pot V. Metzingerja.

Na spodnji strani trga na Vačah je Dom GEOSS, kjer so na majhnem prostoru zbrane informacije o znamenitostih in delu Društva za razvoj in varovanje GEOSS-a. V Domu je tudi turistična pisarna, ki je odprta po naročilu. Obiski v Domu GEOSS so vodeni. Na vratih Doma GEOSS so objavljene telefonske številke po katerih so naši vodiči dosegljivi večino časa.
Letos, v jesenskem času leta 2008, Dom GEOSS obnavljamo, in sicer v skladu z normativi, ki veljajo za vpis v register nepremične kulturne dediščine.

Če krenemo proti Kleniku, nas pozdravijo zanimive skulpture. Skulpture so nastale v času kiparskih kolonij, ki so potekale na tem področju koncem osemdesetih let prejšnjega stoletja. Cesta, ob kateri stojijo, se imenuje aleja ustvarjalnosti. Vsi kipi pa vodijo do ene največjih znamenitosti v naši okolici.

V vasi Klenik je postavljena povečana poustvaritev situle z Vač. Nahaja se le dober streljaj od hiše, v kateri je živel njen najditelj Janez Grilc. Poustvaritevje vlita v bron in je eno zadnjih del akademskega kiparja Vekoslava Bombača. Obiskovalec lahko tako podrobno prouči vse figure in like na situli. Pohodnike pa ob situli vabi smerokaz proti Zasavski sveti gori in na Krono. Po tej cesti deloma pelje tudi GEOSS krožna pot, ki nas vodi na Slivno.
Nad povečano poustvaritvijo situle je prva informativna tabla Arheološke poti Vače, saj je tam izhodišče Arheološke poti, ki je bila predana javnosti junija 2008.

Ob domačiji Kimovec na Slivni je razstavljeno staro kmečko orodje, ki ga je zbral ljubitelj starin, Jože Kimovec. Za vse predmete so že narejeni etnološki predmetni zapisi, zbrani v posebnem registru, (uredila in popisala Anka Kolenc dipl. etnolog) in čakajo na ureditev Kimovčevega muzeja starožitnosti, ki se bo nahajal pod južno nadstrešnico gospodarskega poslopja (od letos je tam tudi nov stanovanjski del Jožeta in Ančke Kimovec), nasproti Gostilne Vrabec. Slivna je izredno lep, urejen kraj in je bila že večkrat izbrana za eno najlepših vasi v Sloveniji. Sredi tega idiličnega okolja pa stoji srce Slovenije - pomnik geometričnega središča Slovenije.