S pomočjo tega članka se definitivno ne boste opekli pri nakupu rabljenega prenosnika na internetu

Vzpon dražbenih spletnih mest, kot so eBay, Aliexpress ali osebne nakupne in prodajne strani, kot so bolha.si, predstavljajo najbolj enostaven način kako enostavno prodati svoj stari prenosni računalnik. To je odličen način, da dobite nekaj denarja, preden se odločite za nakup novega prenosnega računalnika.

Prav tako je preprosto kupiti lasten prenovljen prenosni računalnik, s čimer prihranite nekaj denarja, medtem ko še vedno dobite kakovosten izdelek. Enkrat ko veste, kaj točno morate iskati, lahko z lahkoto najdete veliko rabljenih prenosnikov, ki bi bili primerni za vas ter vaše potrebe.

1. Nakup rabljenega prenosnika iz uglednih virov

Ebay
Rabljeni prenosniki vedno prinašajo določeno tveganje, vendar lahko to tveganje minimalizirate. Na primer, nakup na spletnih mestih, kot so eBay , Amazon ali Swappa, vam pri samem nakupovanje nudi t.i. zaščito. Tega ne boste našli na spletnem mestu Craigslist ali v vaših lokalnih časopisnih oglasih .

Še vedno boste lahko kupili prenosnik neposredno od posameznikov, kar običajno zagotavlja boljšo, torej nižjo ceno. Ampak obstaja nekaj varnostnih napotkov, za katere vam toplo svetujemo, da jih upoštevate.
V nadaljevanju članka vam jih bomo nekaj predstavili.

2. Kadar je le mogoče, izdelek pred samim nakupom osebno preizkusite

Če ste zbrali artikel, ki ga boste kupili preko spleta, se vedno dogovorite za srečanje na nevtralnem, javnem mestu, za lastno varnost.

Osebno srečanje s prodajalcem prenosnega računalnika, preden se odločite za nakup, je najvarnejši način, kako zagotoviti, da ste zadovoljni, da izdelek deluje in da je v stanju, ki si ga želite.

3. Preverite strojno in programsko opremo

Nasvet Dellove trgovine
Ne glede na to, ali ste prenosnik osebno kupili ali ste ga dobili od nekoga preko eBaya, se prepričajte, da je prva stvar po opravljenem nakupu, temeljit pregled strojne in programske opreme. Opravite naslednje preglede:

1. Ali je kopija OSa aktivirana in pristna?
  2. Ali obstaja kakšna opazna poškodba na prenosnem računalniku?
  3. Preverite vse USB vhode in morebitne optične pogone.
  4. Preizkusite tipkovnico in sledilno ploščo; poskrbite, da preverite, če tipkovnica deluje, da ni nobenih polomljenih tipk in da vgrajena miš na prenosniku deluje.
  5. Oglejte si spletno kamero, poskrbite, da preizkusite njeno delovanje, na primer z aplikacijo Windows Camera.
  6. Predvajajte nekaj zvočnih posnetkov, da preverite delovanje zvočnikov.
  7. Preglejte zaslon, poiščite morebitne mrtve piksle.
  8. Prepričajte se, da delujeta tako Wi-Fi kot Ethernet.
  9. Če niste zadovoljni z delovanjem prenosnika, zavrnite nakup. Če napake, ki jih odkrijete, niso tako hude, se vsaj obrnite na prodajalca ter ga povprašajte za popust, če ni bil le-ta že vnaprej vključen v ceno.

4. primerjava cene rabljenega prenosnika s ceno novega prenosnika

Mnenje Dellove trgovine
Prepričanje, da bo nakup uporabljenega prenosnika samodejno prihranil denar, ne drži ravno. Ampak, če niste povsem prepričani, vam priporočamo, da preverite cene v prodajalnah proizvajalcev ali velikih trgovcev na drobno, kot so recimo Amazon.

Če vam cena ne igra tako velike vloge, bi bilo morda pametno porabiti malo več denarja za nov prenosnik s proizvajalčevo garancijo, ki vam bo zagotovila popravila v primeru morebitne nastale škode.

Nakup rabljenega prenosnika po navadi ne vključuje garancije ali kakšne podpore, po tem ko se odločite za nakup.